فهرست مطالب

نشریه بوطیقای معماری
پیاپی 6 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • دکتر احسان بیطرف صفحات 1-14

    فضاهای سبز شهری را گونه ای از اکوسیستم های محیطی می دانند که دارای بازدهی اجتماعی و اکولوژیکی بشمار می آیند و عرصه ای را برای تعاملات اجتماعی و مراودات شهروندی بوجود می آورند. التفات به فضاهای شهری در قالب ارزیابی کیفی، گونه ای بازنگری را در این فضاها شکل می دهد تا با افزایش مطلوبیت از دید شهروندان، امکان افزایش رضایت مندی شهروندی و شکل گیری سرمایه اجتماعی در ساختار شهری را فراهم کند. در این میان سنجش شاخص ها و ارزیابی فضاهای سبز شهری از دید شهروندان از آن جهت مهم می نماید که رویکردهای جدید شهرسازی، شهروندان را جزیی اساسی در فرایند تولید برنامه می-دانند. بر این اساس ارزیابی کیفی فضاهای سبز شهری و بازنگری در برنامه ریزی این فضاها، ضرورت آمایش فضاهای سبز شهری را یاداوری می کند. بر این اساس پرسشنامه ای تدارک دیده شد و در محدوده شهر کرمان از 384 نفر، اقدام به نمونه گیری و جمع آوری اطلاعات گردیده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که فضاهای سبز شهری، بایستی مورد بازنگری کیفی، بهسازی و نوسازی قرار گیرد که در این میان سرانه فضای سبز، مکان قرارگیری و تسهیلات بهداشتی و خدماتی پارک ها، دارای جایگاهی نامطلوبی در مطلوبیت این فضاها بشمار می روند.

    کلیدواژگان: فضاهای سبز شهری، معیارهای ارزیابی، سنجش، شهروندان
  • دکتر فریال سادات سیادتی صفحات 15-29

    این مقاله اولین نتایج را با هدف بررسی رابطه دامنه بین TRIZ و بیومیمتیکس در محدوده طراحی نوین معماری ارایه می دهد. در واقع چند نویسنده در حال حاضر به عنوان یک مسیر تحقیق مرتبط با شناسایی فرصت های ادغام بین TRIZ و بیومیمتیکس برای طراحی موثرتر و کارآمدتر پیشنهاد شده است. این مقاله مقایسه بین ابزارهای مبتنی بر مدل سازی عملکردی مورد استفاده در روند حل مسیله را در داخل TRIZ و بیومیمتیکس ارایه می دهد. این مقایسه در نظر دارد به ایجاد همپوشانی تکمیلی و ناسازگاری این تکلیف ها، نشانه هایی در مورد نحوه بهبود روند توصیف راه حل های طبیعی در یک روش مهندسی و نحوه توصیف مشکلات فنی به منظور استفاده از اطلاعات طبیعی به عنوان منبع الهام داده شده توسط تجزیه و تحلیل چند نمونه داده می شود. نتایج به دست امده از نظر تغییرات لازم در توصیف مشکل مهندسی مورد بحث قرار می گیرد تا از پایگاه داده ای از عملکردهای بیولوژیکی (به عنوان مثال طبقه بندی بیومیمیکری) به عنوان منبع دانش طبیعی در فرایند طراحی نوین استفاده شود.

    کلیدواژگان: تریز (حل مساله ابداعی)، طراحی معماری، الگوبرداری از طبیعت، بیومیمتیکس
  • فرخنده قربانی*، دکتر پروانه قریب گرکانی صفحات 31-49

    رشد هوشمند از مهمترین مقوله‌های دنیای امروز است که برنامه‌ریزی شهری را بر آن داشته است تا به جستجوی شاخص‌های جدید و کاربردی برای ارتقای کیفیت زندگی بپردازد. همچنین امروزه برنامه ریزی و مدیریت شهرها به نحوی که پاسخگوی پیچیدگی نیازهای فعلی جامعه شهری باشد، مستلزم برنامه ریزی و طراحی برای ایجاد شهرها و جوامع هوشمند بوده و شا کله این شهرها می بایست بر مبنای ایجاد محیط هایی با هدف تسهیل فرایندهای کاری در کنار ارتقای مهارت های شناختی و توانایی یادگیری و نوآوری پایه گذاری گردند. برای حل این مسیله راهکارهایی مانند شهر هوشمند و شهر پایدار، انسان و ارتقای کیفیت زندگی را هدف قرار می‌دهد. ازسویی دیگر، اهمیت قرارگاه های رفتاری در شهر در برنامه ریزی و طراحی شهری موضوعی است که از سوی بسیاری از صاحب نظران مختلف همچون جیکوبز، لینچ، زوکر ارایه و بیان شده است. روش تحقیق حاضر به صورت کمی و کیفی می باشد که با توجه به ماهیت موضوع، رویکرد حاکم بر این پژوهش روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و به لحاظ هدف در دسته تحقیقات کاربردی قرار دارد. به منظور گردآوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز از روش کتابخانه ای استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که قرارگاه های رفتاری به عنوان یکی از مهمترین عناصر ساخت شهر می توانند تاثیر فراوانی در ارتقا کیفیت سکونتی و زیستی شهرها داشته و البته باید بیان داشت که الگوهای رفتاری موثر بر شکل گیری قرارگاه رفتاری خود میتواند تحت تاثیر عناصر تشکیل دهنده فضاهای شهری که هوشمندسازی در آن ها ایجاد شده است، قرار گیرند و این الگوها در خلق قرارگاه رفتاری موثر خواهند بود. با تعمیم مفاهیم و الگوهای مطروحه می توان به مدل مفهومی ارتباط هوشمند‌سازی فضای شهری و قرارگاه رفتاری دست یافت که در انتهای مقاله مورد اشاره قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، روان شناسی محیطی، قرارگاه رفتاری، زیست بوم و طبیعت
  • علی جندقی *، دکتر جانین بنیوس صفحات 51-65

    از دیدگاه اولریخ مبانی درک محیط مبانی عصب شناختی دارد که ناشی از تکامل ساختار فیزیولوژیک روانی انسان در مواجهه با محیط مصنوعی است که معماران و طراحان شهر در ارایه آن نقش داشته اند. سوال اصلی این پزوهش بنیادین این است که جایگاه عصب شناسی مبتنی بر نظریه تکاملی اولریخ در حوزه شناخت معماری چیست؟ در این مقاله این موضوع تشریح می شود که از روش توصیفی- تحلیلی و آزمون پارسونز که شرح آن در بیان یافته ها داده شده به موضوع پرداخته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که معماران بایستی توجه انسان کاربر فضا مانند نظریه تکمل تدریجی داروین در حوزه روانی نیز مصداق داشته و درواقع معماری و فضاهای شهری می توانند سطوح تکامی پیشرانی یا پسآمدی را ایجاد کنند لذا معماران باید هرجا که امکان دارد از سطوحی با بافت طبیعی و دارای سطحی منقوش استفاده کنند که به راحتی با روح و روان آدمی قابلیت سازگاری و درک داشته باشد.

    کلیدواژگان: فناوری همگرا، عصب شناسی، روان شناسی تکاملی اولریخ
  • دکتر فرانچسکو فرا، مرجان کوزه ساززاده * صفحات 67-84

    گیاهان در طول تاریخ تکاملی خود مقاومت شگفت انگیزی را در برابر شرایط مختلف آب و هوایی مختلف کسب کرده‌اند. بخصوص در برابر آب و هواهای بسیار سرد و در نقطه انجماد. در مقابل، تغییر فاز از حالت مایع به جامد در مصالح ساختمانی استاندارد، سبب آسیب می شود. بنابراین، هدف و تصور انتقال برخی از استراتژی ها و خواص ساختاری گیاهان مقاوم به مصالح ساختمانی و ساخت وساز است. نمونه موردی این تحقیق، گیاهان «جنگل هیرکانی ایران» بوده از روش شبیه سازی TPM در تحلیل نگهداشت گرما و آنالیز حرارتی آن استفاده شده است. یافته های تحقیق ضمن بیان استراتژی های اساسی و خصوصیات ساختاری گیاهان مقاوم جنگل هیرکانی در برابر سرما، نشان داده است که استراتژی مدل سازی سفارشی از آنجایی که بافت های گیاهی با یک آرایش بسیار مرتب از سلول های تکی و در اندازه ها و اشکال مختلف شکل گرفته‌اند، نمایانگر مواد طبیعی منفذدار طبقه بندی شده قابل استفاده در معماری و مصالح ساختمانی هستند. این صفات ساختاری مناسب برای مقاومت در برابر آب و هوای بسیار سرد بوده که این صفات یک رویکرد مکانیکی مستمر بر مبنای تیوری محیط متخلخل ارایه کرده‌اند، به بیان دیگر به بازتولید مصالح ساختمانی ساخته شده از مواد چندوجهی و چند فازی کمک می کند و شبیه سازی های اولیه نیز نشان دهنده نفوذ صفات ساختاری در انتقال آب در بافت های گیاهی و یقیانا مصالح سبک کاربردی مانند بتن های هبلکس است.

    کلیدواژگان: بافت گیاهی، اصل حمل گرما، مدل سازی مبتنی بر TPM، جنگل هیرکانی
  • دکتر سید علی نوری، فرهاد منصوری * صفحات 85-104

    تاریخ بشر نشان می دهد که انسان همواره به دنبال تاسیس جامعه ای برین بوده که در آن همه امور بر وفق مراد و مطابق میل باشد، جامعه ای که در آن نه خبری از ظلم و تبعیض و نه اثری از جنگ و ستیز و نه ردپایی از جهل و فقر و مرض باشد. این کمال یابی، مدام فکر عده ای از متفکران و اصلاح طلبان را به خود مشغول داشته و آنان را به طراحی حکومتی ایده آل که برآورنده آرمانهای فوق باشد، وادار نموده است. چنین جامعه ای در زبان اروپایی اتوپیا در زبان عربی مدینه فاضله و در فرهنگ فارسی آرمانشهر گفته می شود. اما ایده-های ارمانشهری یا آرمان های ارمانشهری همواره از منظرهای مختلفی قابل نقد بوده اند. این پژوهش با روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و همچنین تفسیری- تاریخی با بررسی ریشه ها و خاستگاه فکری اندیشه های ارمانشهری با یک رویکرد تحلیل انتقادی آرمانشهر دوران پست مدرن و طبیعت پیرامون آن را مورد بررسی قرار داده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که الزاما همواره ایده های آرمانشهری منجر به ارتقای کیفیت معماری و کیفیت زیست نشده و آرمانشهر پست مدرن با تاکید بر جنبه های اجتماعی و اثرگذاری در جامعه از طریق معماری و شهرسازی آرمان اصلی خود را پی می ریزد.

    کلیدواژگان: آرمان آرمانشهری، پست مدرن، مدینه فاضله، اتوپیا، طبیعت
|
  • Ehsan Bitaraf Pages 1-14

    Urban green spaces are considered to be a kind of environmental ecosystems that are considered to have social and ecological efficiency and create an arena for social interactions and citizen relations. Paying attention to urban spaces in the form of qualitative evaluation forms a kind of revision in these spaces to increase the desirability from the citizens' point of view, to provide the possibility of increasing citizen satisfaction and the formation of social capital in the urban structure. Meanwhile, measuring indicators and evaluating urban green spaces from the citizens' point of view is important because the new approaches to urban planning consider citizens to be an essential part of the plan production process. Based on this, the qualitative evaluation of urban green spaces and the revision of the planning of these spaces reminds us of the necessity of preparing urban green spaces. Based on this, a questionnaire was prepared and sampling and data collection was done from 384 people in the city of Kerman. The results of the researches show that the urban green spaces should be qualitatively reviewed, improved and renovated, among which the green space per capita, the location and the health and service facilities of the parks have an unfavorable position in the desirability of these spaces.

    Keywords: urban green spaces, evaluation criteria, measurement, citizens
  • Ferial Sadatsiadati Pages 15-29

    This paper presents the first results of a doctoral program with the aim of examining the range of domain relationships between TRIZ and Biomimetic within the new design range. In fact, several authors are currently proposed as a research path related to identifying the opportunity for integration between TRIZ and Biomimetic for more effective and efficient design. This paper presents a comparison between tools based on the performance model used in the problem solving process inside TRIZ and Biomimetic. This paper presents a comparison between tools based on the performance model used in the problem solving process inside TRIZ and Biomimetic. This comparison aims to develop the supplementary overlap and the incompatibility of these tasks in order to improve the nature of natural solutions in a method of engineering and how to describe the technical problems in order to use natural information as a source of inspiration given by a multi - sample analysis. The obtained results are discussed in terms of changes in describing the engineering problem to use a database of biological functions (e. g., classification) as a natural knowledge source in the new design process.

    Keywords: TRIZ (problem solving), architectural design, model making of nature
  • Farkhode Ghorbani*, Parvane Gharib Gharakani Pages 31-49

    Abstract Smart growth is one of the most important categories in today's world, which has prompted urban planning to search for new and practical indicators to improve the quality of life. Also, today, planning and managing cities in a way that responds to the complexity of the current needs of the urban society requires planning and design to create smart cities and communities, and the shape of these cities should be based on creating environments with the aim of facilitating work processes along with improving cognitive skills and the ability to learn and innovate. To solve this problem, solutions such as smart city and sustainable city target people and improving the quality of life. On the other hand, the importance of behavioral centers in the city in urban planning and design is a topic that has been presented and expressed by many different experts such as Jacobs, Lynch. The current research method is quantitative and qualitative, and according to the nature of the subject, the governing approach of this research is the analytical descriptive research method, and in terms of the goal, it is in the category of applied research. In order to collect the required data and information, the library method has been used. The findings of the research show that behavioral settlements, as one of the most important elements of city construction, can have a great impact on improving the living and living quality of cities, and of course it should be stated that behavioral patterns are effective on the formation of behavioral settlements. It can be influenced by the elements that make up urban spaces in which smartness has been created, and these patterns will be effective in creating a behavioral environment. By generalizing the proposed concepts and patterns, it is possible to achieve the conceptual model of the relationship between the smartness of the urban space and the behavioral settlement, which is mentioned at the end of the article.

    Keywords: smart city, environmental psychology, behavioral settlement, ecosystem, nature
  • Ali Jandaghi*, Janine Benyus Pages 51-65

    From Ulrich's point of view, the foundations of understanding the environment have neurological foundations that result from the evolution of the psychological physiological structure of humans in the face of the artificial environment that the architects and designers of the city played a role in presenting. The main question of this fundamental research is what is the position of neuroscience based on Ulrich's evolutionary theory in the field of architectural cognition? In this article, this issue is explained, which has been addressed by descriptive analytical method and Parsons Test, the description of which is given in the statement of findings. The findings of the research show that architects should pay attention to the human user of the space like Darwin's theory of gradual completion in the psychological field, and in fact architecture and urban spaces can create levels of progressive or consequential evolution, so architects should, wherever possible, use levels Use a natural texture with a patterned surface that can be easily adapted and understood by the human spirit.

    Keywords: convergent technology, neuroscience, Ulrich's evolutionary psychology
  • *Francesco Fera, Marjan KozeSaz Pages 67-84

    Throughout their evolutionary history, plants have acquired amazing resistance to different climatic conditions. Especially against very cold weather and freezing point. On the other hand, phase change from liquid to solid in standard building materials generally causes damage. Therefore, our goal and idea is to transfer some strategies and structural properties of resistant plants to building and construction materials. The case study of this research is the plants of "Iranian Hyrcanian Forest" and the TPM simulation method was used in the analysis of heat retention and thermal analysis. The findings of the research, while expressing the basic strategies and structural characteristics of plants resistant to cold in the Hyrkani forest, have shown that the customized modeling strategy since the plant tissues with a very regular arrangement of single cells and in Different sizes and shapes have been formed, they represent classified porous natural materials that can be used in architecture and building materials. These structural features are suitable for resistance against very cold weather, and these features have presented a continuous mechanical approach based on the theory of porous media, in other words, it helps to reproduce building materials made of multi-faceted and multi-phase materials. The preliminary simulations also show the influence of structural features in water transport in plant tissues and certainly in functional light materials such as Heplex bitons.

    Keywords: plant tissue, principle of heat transport, modeling based on TPM, Hyrcanian forest
  • Seyed Ali Nouri, Farhad Mansouri Pages 85-104

    Human history shows that man has always sought to establish such a society in which all affairs are according to the will and desire, a society in which there is no mention of oppression and discrimination and no traces of war and conflict. Not a trace of ignorance, poverty and disease. This perfection has constantly occupied the thoughts of some thinkers and reformists and has forced them to design an ideal government that will achieve the above ideals. Such a society is called Utopia in European language, Utopia in Arabic language and Utopia in Persian culture. But utopian ideas or utopian ideals have always been criticized from different perspectives. This research, with descriptive-analytical as well as interpretive-historical research method, has examined the roots and intellectual origins of utopian thoughts with a critical analysis approach of utopian in the post-modern era and the nature around it. The results of this research show that utopian ideas always lead to the improvement of architectural quality and the quality of life, and the postmodern utopia achieves its main goal by emphasizing social aspects and influencing society through architecture and urban planning.

    Keywords: utopian, postmodern, utopia, nature